2012. március 23., péntek

Informatikusok...

Szeretem, mikor a magukat informatikusnak képzelő, kretén vérpistik nagyra vannak vele, hogy ilyen, meg olyan tört tört programokat szereztek meg ingyen. Csak épp arra nem gondolnak, milyen módosításokra volt bennük szükség, és, hogy mi áll annak hátterében, hogy ők ingyenesen használhassák egy darabig... Amíg le nem kapcsolják a licencet, vagy nem kel életre a bennük gyakran szándékosan elrejtett kártékony program. Aztán hozzám jönnek panaszkodni, hogy gond van a géppel, miért nem működik rendesen... Ezért többnyire az első kérdésem mindenkihez: eredeti, vagy tört a nod? (mivel ugye mindenki azt akar használni, aki NEM ért hozzá, cska tudnám, hogy miért, mikor közel sem a legjobb a piacon, és a válasz többnyire a tört, részemről pedig a reakcós: sóhaj, majd: pucold le a p*csába, és tegyél fel valami ingyeneset, vagy keress másik verziót/másik cracket, ha annyira azt akarod, normális helyről, de legjobb lenne, ha 30 naponta szánnál rá időt, és felmennél az sg.hu fórumára kódért, amit jófej emberkék havonta bemásolnak, de azt nem teszem hozzá, hogy úgyis holt mindegy, milyen av van a gépen, ha a user egy kretén, és gyakorlatilag SEMMIT nem ért hozzá, mert bármi mellett képes vírust beszedni).
Szóval: volt idő, mikor az én gépem sem a tisztaságáról volt híres (volt ez akkor, mikor még létezett szabad internet),  de, mióta kollégiumban nincs torrent, valahogy átszoktam a legális, ingyenes szoftverekre, többnyire nyílt forráskódra (illetve azokra, amiket lehúzhatok az egyetemtől), amikkel megfelelő használat mellett gyakorlatilag ugyanazt a hatékonyságot lehet elérni. Programot lopni felesleges macera, ráadásul a korlátozások miatt egyre nagyobb szarba lehet kerülni vele, már csak ezért sem éri meg, emiatt nem akarom kockáztatni, hogy kivágjanak.

Na, ez egy informatikus szemszöge. Mi úgy látjuk, hogy a user a legalapabb dolgokkal sincs tisztában, a user pedig úgy látja, hogy valami számára kínai, vagy még annál is bonyolultab dolgokról magyarázunk. Mert neki az informatika kimerül abban, hogy böngésző, internet, msn, next, next, next... Akkor akadtam ki, mikor a magát informatikusnak képzelő, informatikai szakközépbe járt ismerősöm - ami kimerült abban, hogy office, minimális dos - gépét gyakorlatilag én telepítettem újra - állítólag ért hozzá, mindenhol azt hangoztatja, közben pedig azt sem találta meg a telepítőben, hol kellene formázni, én pedig hiába magyaráztam neki, hogy mire kellene menni, next, next, nextben kimerült az informatika tudása, azt pedig, hogy valaki egy Ubuntut, a legfelhasználóbarátabb Linux rendszert képtelen használni, mert, hogy az mekkora egy szar, mert nem winfos, meg, hogy neki mindenképp lopott winfos kell, holott neten kívül másra gyakorlatilag nem használja a gépet, szóval ez is teljesen felesleges, mert linux ugyanúgy megtenné... Talán nekem vannak túl magas elvárásaim az emberekkel szemben, olyan apróságok, minti a logikus gondolkodás... De olyan alap dolgokkal nincsenek néha tisztában, amit egyszerűen nem bírok felfogni, hogy lehetséges. Ma a fénymásolóban az ember azt se tudta megmondani, milyen program van előtte, nem, hogy beállítani a nyomtatás sorrendjét, erre pedig nem tudok mást mondani, mint, hogy: szopjanak le!

Pár  órával később a szomszédban minden gond nékül jutottam hozzá a jegyzeteimhez :P

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése