2012. március 8., csütörtök

Összefoglaló

Újdonságokban nem szenvedtünk hiányt a héten, hála a bejelentések garmadájának és az előző hét végén megrendezett Mobile World Congressnek. Láttunk itt 41 MP-s kamerát, óriáskijelzőt, jégkrémszendvicset, zuhanást és szárnyalást, reményeket és csalódásokat, egyszóval mindenkinek volt miből csemegéznie. Ígéretekből is kaptunk bőven, aztán, hogy ebből mennyi fog valóra válni, majd az idő eldönti - ahogy azt is, mennyire fogja kifacsarni a valóságot a marketing, amint azzal nap mint nap szembesülni kell.
Az új iPad bejelentésének visszhangja meglepően csendes volt: nem volt sem meglepetés, sem csalódás, egyszerűen csak azt adták, amit vártak az emberek.
A Windows 8 Consumer Preview kiadása azonban már sokkal inkább megosztotta az embereket: egyesek azonnal beleszerettek, már az alfa verzióba is, mások azonban egyszerűen nem bírnak kibékülni  csempékkel, és a sok változással. Én viszont arra jutottam, adni fogok egy esélyt neki - ha lesz időm újratenni a gépet, de erre nyár előtt nem valószínű, hogy sor fog kerülni, addig viszont talán kiadásra kerül egy kiforrottabb verzió is. Ami megfogott benne: a testvérénél alacsonyabb rendszerkövetelmény, az, hogy gyenge gépen is hasított, amin még egy XP sem ment fénysebességgel. Beletúrva a rendszerkövetelményekbe rá kellett jönnöm, hogy még az én kis szemétlaposom is elbírja, így nem, fogom kihagyni a lehetőséget. Ha pedig beválik, vagy az msdnaa által biztosított kóddal fogom használni - ha egyszer lesz, márpedig valószínű, hogy lesz, hiszen mégiscsak informatikai tanszékcsoport alatt vagyok, ahol biztosítanak egy rakás ingyen szoftvert -, de az sem lehetetlen, hogy egy nap beruházok egy eredeti rendszerre... Habár belegondolva, ha meglehet ingyen is, ráadásul legálisan (mert az utóbb időben ez is fontos szempont lett nálam), akkor lehet, hogy inkább egy későbbi verzió lesz a következő áldozat, ezzel pedig kihúzom a diplomáig.
Hallottam róla hideget, meleget, mégis, talán az újdonság varázsa miatt van bennem, hogy igen, ki kell őt próbálnom. Nem csak azért, mert megfogott a felülete, hanem, mert ahogy hallottam, a sebességre egy panasz szó sem volt - gyakorlatilag minden ócskavason elfut -, nekem pedig az az elsődleges szempont. Játékom egy darab nincs a gépen már egy ideje, de nem is hiányzik, hiszen egyszerűen időm nincs rá, programok annál inkább vannak. Ha pedig valami nem futna rajta, még mindig ott a virtualbox és társai, amin eldöcög egy ubuntu vagy egy XP, ha nagyon szükség van rá. Gondolok itt olyan fejlesztő környezetekre, amik rendszeresen kellenének. Eddig is vmware alatt kontárkodtam többségében, szóval ez nem fog gondot okozni. Komolyabb fejlesztő környezetek használatára pedig egyébként is be kellene kuncsorognom magam a tanszékre, mivel ezen a kis ócskavason eléggé nyögve-nyelősen mennének.
Egyetlen nagy kérdés van: ismerni fogja-e a videokártyám, ami elég hárklis és sok gond van vele felismerések terén - értem ez alatt, hogy megérek hozzá drivert találni, amire remélem, hogy win8 esetében nem lesz szükség, ahogy néztem, a rendszerkövetelményeknek eleget tesz -, vagy nem? Ez az egyetlen nagy hibája a laptopomnak, ha pedig ezzel kibékül, akkor elmondhatom, hogy bizonyított nálam, és az sem lehetetlen, hogy hosszabb távra lehorgonyozzak mellette, és időt szánjak rá, hogy megtaláljam a módját, ezt a rendszert hol és milyen formában tudom széttúrni :P 
Ha viszont nem... Akkor marad a jó öreg XP, amíg nem szedek össze egy új gépre valót, amiben ezerszer is leellenőrzzök külön mindent, minek és meddig van szerződése és támogatása Microfosékkal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése